Maten

Köket är en mycket viktig del av vår verksamhet och där huserar sedan många år allas vår kock Malte, mellan grytorna.

Maten betyder mycket för oss på WilmerAlda eftersom vi tycker att det är viktigt vad vi får i oss matvägen, både för att orka men också för att må så bra som möjligt. Maten ska vara god, näringsrik och allsidig och även givetvis vacker för ögat.
All vår mat är därför i stort sett hemlagad och vårt kök är KRAV – auktoriserat med ett BRONSmärke . Vi är även en sockerfri förskola sedan ca 2007 då vi bla inte vill ge våra barn snabba kolhydrater vilket alldeles i onödan ger våra barn en för hög stressnivå under deras förskoledag! Tandläkarförbundet har även hela tiden jublat! I varje entré sätter Malte också upp veckans matsedel till er föräldrar och kvartalsvis kommer informationsbrev ges ut till er vårdnadshavare där det informeras och beskrivs om tex speciellt kosttema, eller om vi förändrar eller påbörjat något nytt i kostväg!

Godakostvanor grundlägger vi också för våra barn genom att vi numera tex använder havregrädde, ofta äter hembakat grovt fullkornsbröd och och har ett mycket medvetet nytänk gällande vår kosthållning. Både Annika som rektor och jag Malte som kock diskuterar hela tiden ny forskning som kommer från hela världen om vad som är nyttigt för alla våras kroppar..ääven om vi är olika och i och med det kan behöva olika mat./kosthållning.
Barn med olika typer av allergier får självklart alltid likvärdig mat gjord av Malte.

MÅL: Att fortsätta utveckla vår KRAV, EKOLOGISKA samt SOCKERFRIA kost så långt som det för oss är kostnadsmässigt är möjligt. Att även fortsätta med att utveckla en näringsrik och balanserad kost efter ständigt nya rön som kommer om kostens påverkan för allas vår hälsa.

 

Malte har även varje vårtermin med många av de allra äldsta barnen hos sig i köket och de får då hjälpa till med att laga
vår goda mat.
De yngre barnen får enbart följa med in i köket och exempelvis hämta maten hos Malte – detta på grund av säkerhetsrisk påtalad även från Miljöförfaltningen. .
De kan däremot tex baka pepparkakor på sina avdelningar

Hos oss känner alla barn Malte.

Han äter ibland med barnen på avdelningarna och är dessutom behjälplig med att spika, såga och borra lite överallt där det behövs,
Han kan även ofta vara pedagogerna behjälplig med datorer, samt hoppar in och täcker upp lite i schemat på avdelningarna när
det kan behövas och när han tycker att det fungerar gentemot sina egna kökssysslor.